Sporazum ZZZ Njemačke i CG

Bez autora
Jun 17 2010

Sporazum o saradnji, koji su danas potpisali predstavnici crnogorskog Zavoda za zapošljavanje i Njemačke agencije za zapošljavanje, omogućiće Crnoj Gori da postane zemlja kandidat i članica Evropske unije. To je pravi način kako Crna Gora da se pripremi za članstvo u EU. Crna Gora je do sada bila dobar partner Njemačkoj. Njemačka privredna komora podržava aktivnosti u Crnoj Gori, kao i Njemačka agencija za tehničku saradnju. Sve te institucije nude Crnoj Gori dio paketa pomoći i što bolje iskoristi tu pomoć koja joj se nudi tim prije će postati zemlja kandidat i članica EU. Sporazum će podrazumijevati stručno osposobljavanje, kurseve i inovacije znanja, otvaranje novih radnih mjesta, stimulisanje preduzetništva i zapošljavanje mladih. Uspostaviće se saradnja u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom pripadnika manjinskih naroda i etničkih grupa, tehnoloških viškova stečajca i starijih nezaposlenih. Saradnja sa njemačkim partnerima traje deset godina i usvajanjem njihovih standarda u Crnoj Gori trebalo bi da se unaprijedi kvalitet usluga prema nezaposlenima, poslodavcima, kao i zaposlenima.

Sporazum ZZZ Njemačke i CGSporazum o saradnji, koji su danas potpisali predstavnici crnogorskog Zavoda za zapošljavanje i Njemačke agencije za zapošljavanje, omogućiće Crnoj Gori da postane zemlja kandidat i članica Evropske unije, smatra ambasador Njemačke Peter Plate.

»To je pravi način kako Crna Gora da se pripremi za članstvo u EU«, rekao je Plate na konferenciji za novinare.

On je podsjetio na dosadašnju dobru saradnju između dvije zemlje i kazao da je Crna Gora do sada bila dobar partner Njemačkoj. »Njemačka privredna komora podržava aktivnosti u Crnoj Gori, kao i Njemačka agencija za tehničku saradnju. Sve te institucije nude Crnoj Gori dio paketa pomoći i što bolje iskoristi tu pomoć koja joj se nudi tim prije će postati zemlja kandidat i članica EU«, rekao je Plate.

Direktor ZZZ Zoran Jelić je kazao da će sporazum podrazumijevati stručno osposobljavanje, kurseve i inovacije znanja, otvaranje novih radnih mjesta, stimulisanje preduzetništva i zapošljavanje mladih. »Uspostaviće se saradnja u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom pripadnika manjinskih naroda i etničkih grupa, tehnoloških viškova stečajca i starijih nezaposlenih«, rekao je Jelić na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da saradnja sa njemačkim partnerima traje deset godina i da bi usvajanjem njihovih standarda u Crnoj Gori trebalo da se unaprijedi kvalitet usluga prema nezaposlenima, poslodavcima, kao i zaposlenima.

Potpisnici sporazuma će se, prema riječima Jelića, obavezati da razmjenjuju informacije o razvoju aktivnosti i da redovno evaluiraju postignute rezultate.

Jelić smatra da je potpisivanje sporazuma veoma važan događaj za ZZZ, jer ta institucija uspostavlja kvalitetnu saradnju sa, kako je kazao, jednom od vodećih službi zapošljavanja u Evropskoj uniji. »Potpisivanjem sporazuma postajemo dio evropskog tržišta rada u implementaciji politike zapošljavanja prema standardima EU«, objasnio je Jelić.

Član Borda Njemačke agencije za zapošljavanje, Hajnrih Alt, kazao je da su i mnoge evropske agencije za zapošljavanje suočene sa sličnim problemima. »Nema alternativa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i migranata i naše kolege će zajednički raditi da postignu bolje rezultate EU u ovoj oblasti«, rekao je Alt.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik